maandag 28 april 2014

Cats and dogs

Emigreren doe je niet alleen, dat zegt men wel vaker. Iedereen in je omgeving wordt in de beslissing betrokken: familie en vrienden hebben ieder hun eigen mening en gevoelens bij het hele gebeuren. Maar dan zijn er nog onze pluizige viervoetige vrienden. De beslissing heeft ook op hen een hele grote invloed, maar hun mening kunnen we niet vragen. Dit berichtje handelt dan ook over emigreren met huisdieren.

Het begint al bij de grote vraag: nemen we onze huisdieren mee? Zelf hebben wij twee huisdieren: een negen jaar oude poes Mauwie en een zes jaar oude Amerikaanse Cocker Spaniël Saiko. Twee dieren die voor ons erg veel betekenen. We hebben dan ook al erg veel nagedacht over de vraag: "wat met de dieren?". Vrij snel wist ik dat ik het land niet zou willen verlaten, als mijn twee viervoeters niet met ons mee zouden kunnen gaan. Toch heeft deze beslissing heel wat twijfels met zich meegebracht: zo moeten de beestjes een hele maand in quarantaine, kunnen we hen dit wel aandoen? Om dan nog maar te zwijgen van de lange vlucht... 28 uur op een vliegtuig... zouden ze dit überhaupt wel overleven? Saiko heeft daarenboven ook nog eens epilepsie, is het dan wel een goed idee? Allerlei rampenscenarios zijn al door ons hoofd gepasseerd. Maar uiteindelijk komen we altijd op hetzelfde terug: eens we in Nieuw Zeeland zijn, gaan de twee het daar best naar hun zin hebben. Mauwie kan haar oude dag doorbrengen door te jagen op allerlei tamme Nieuw Zeelandse vogeltjes en Saiko kan naar hartelust nieuwe wandelpaden ontdekken. Er zijn al vele viervoeters hen voorgegaan, dus de vlucht en de quarantaine zal ook voor onze eigen dieren wel vlot verlopen.


Maar hoe pak je zo'n dierenverhuis nu precies aan? Er komt alleszins heel wat bij kijken...

Voorafgaand aan de hele reis dien je reeds in het thuisland een aantal stappen te doorlopen. Meer informatie daarover vind je via deze link. Je begint idealiter een zestal maanden op voorhand, want dan dienen zowel hond als kat een rabies inenting te krijgen. Beide dieren moeten ook een microchip krijgen en natuurlijk een geldig dierenpaspoort hebben. Naar de aanloop van het vertrek moeten ze nog een aantal inentingen krijgen en gezondheidstesten doorlopen. De juiste uitleg vind je via de link hierboven.

Wanneer je hond of kat uit België komt, moet hij of zij één maand in quarantaine. De duur van quarantaine kan soms verschillen afhankelijk van het herkomstland. Er zijn op heden vier bedrijven die geregistreerd zijn om katten of honden in quarantaine te nemen. Je boekt dus best goed op voorhand een plaatsje voor je dieren. Van zodra je de correcte vertrekdatum weet, kan je een plaats boeken.

Er zijn een aantal bedrijven gespecialiseerd in de emigratie van huisdieren. Een voorbeeld is VCK Logistics.  Dit bedrijf helpt je meer concreet met de verhuis van je dieren. Zo moeten ze bvb. een speciale reisbench hebben, die aan alle eisen van de vliegmaatschappij voldoen. VCK Logistics helpt je ook bij het boeken van een juiste vlucht. Gaan wij met dit bedrijf in zee? Dat weet ik nog niet, we zullen hen alvast een offerte vragen, dat kan eenvoudigweg via hun site.

Dit was dus, in een notendop wat informatie over een emigratie met huisdieren. Misschien heb jij nog vragen of punten waar je aan denkt, laat me die gerust weten. Wijzelf hebben immers ook nog veel vragen. Gaandeweg zullen we die wel oplossen... en dan plaats ik er vast en zeker een berichtje over!



Links:
http://www.biosecurity.govt.nz/commercial-imports/animal-imports/registered-quarantine-facilities
www.biosecurity.govt.nz/enter/personal/pets/cats-and-dogs 
www.dierentransport.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten